Kilka różnych opakowań spożywczyk stoi obok siebie
Dom

Jakie wymogi muszą spełnić opakowania spożywcze?

Każdego dnia korzystamy z opakowań do żywności – w domu, w pracy, biorąc jedzenie na wynos z restauracji itd. Bardzo ważne jest jednak to, aby wiedzieć, które opakowania spełniają wszystkie normy i nie wpływają negatywnie na jakość jedzenia.

Już teraz sprawdź, czym cechują się bezpieczne opakowania spożywcze.

Wymagania na temat opakowań do żywności – co musisz wiedzieć?

Głównym celem stosowania opakowań na żywność jest przede wszystkim przedłużenie ich świeżości oraz ochrona przed czynnikami zewnętrznymi. W szczególności chodzi tutaj o ochronę przed wilgocią, warunkami atmosferycznymi, zanieczyszczeniem, zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturą.

Zdecydowana większość firm czy punktów gastronomicznych wybiera jednorazowe opakowania spożywcze. Jednak kluczowe jest wtedy to, aby charakteryzowały się one szczelnością, jak największą odpornością na działania mechaniczne, ale też gwarantowały wysoki poziom higieny oraz zapewniały odporność na degradację mikrobiologiczną.

Jakie opakowania spożywcze warto wybierać?

Najbardziej praktyczne są opakowania i pudełka, które zostały przystosowane do plombowania. Dlaczego? Sprawiają, że producent może je znacznie łatwiej i skuteczniej zamknąć. Do tego wszystkiego niewątpliwie ich zaletą jest po prostu to, że na pewno nie otworą się w trakcie transportu. Poza tym zapewniają również bardzo estetyczny wygląd, który ostatecznie może przekonać klienta, aby zdecydował się na zakup tego towaru.

Producenci coraz częściej decydują się wybierać opakowania do produktów spożywczych, które zapewniają możliwość obróbki. Z jednej strony można od razu włożyć je do zamrażalki, aby przedłużyć świeżość artykułów spożywczych, lub też umieścić je w mikrofali, co ma pomóc w błyskawicznej i bezpiecznej obróbce cieplnej.

Zasady wyboru materiału do produkcji opakowań do żywności

Wysokiej jakości i przede wszystkim bezpieczne dla konsumentów opakowania powinny gwarantować pewność, iż nie zanieczyszczą jedzenia. Dlatego też opakowania plastikowe koniecznie muszą przechodzić badania migracji mikroskładników opakowań do żywności.

Z kolei wybieranie opakowań papierowych oraz tekturowych jest możliwe wtedy, gdy nie zostały wykorzystane tam barwniki azowe, rozjaśniacze optyczne nie migrują do żywności, a do tego opakowanie w żaden sposób nie wpływa na konserwację jedzenia. Kluczowe jest również to, aby normy takich substancji, jak chlorki czy metale nie zostały przekroczone. Warto zatem dokładnie sprawdzić, jakich norm prawnych należy przestrzegać, wybierając lub produkując opakowania spożywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.