Traceability (pl. identyfikowalność) to nic innego jako zdolność to wyśledzenia pełnej historii produktu. Udane wdrożenie identyfikowalności produkcji jest wtedy, gdy producent nawet po kilku latach jest w stanie dokładnie określić, skąd pochodziły surowce, kiedy realizowana była produkcja, na jakiej linii, za pomocą jakich maszyn, jakie były wyniki kontroli jakości, a także którego dnia i gdzie dana sztuka trafiła do sprzedaży.
W jaki sposób budowana jest identyfikowalność produktu?
Identyfikowalność produktu budowana jest skrupulatnie na każdym etapie produkcji. Proces rozpoczyna się już podczas przyjęcia surowców. Każdy dostarczony przez dostawcę komponent, śrubka, czy choćby klej musi być odpowiednio oznaczony. Konieczne jest zanotowanie danych dostawcy, daty dostawy i parametrów surowca. Następnie, gdy w procesie surowiec/półsurowiec zostanie wykorzystany, należy również to odnotować. W ten sposób rejestrowany jest szczegółowy przepływ danego komponentu, dzięki czemu będzie można łatwo stwierdzić, do jakich produktów końcowych trafił.
Reklama: Wielu producentów decyduje się na pełną lub częściową automatyzację produkcji przez wykwalifikowane firmy (https://taskoprojekt.com.pl/), aby usprawnić i uszczelnić proces zbierania danych na każdym jej etapie.
Dlaczego identyfikowalność produktu jest tak ważna?
Identyfikowalność produktu to obowiązek dla wielu branż. W grę wchodzi bowiem życie i zdrowie konsumentów. Przykładem może być tu branża spożywcza, w której obowiązuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP. Jeśli okaże się, że konsument zaraził się Salmonellą po spożyciu wędliny, producent zobowiązany jest wycofać z rynku wszystkie opakowania wędlin z tą bakterii. Jak jednak stwierdzić, które wędliny posiadają tę bakterię, a które nie? Jeśli proces produkcyjny nie byłyby identyfikowalny, producent musiałby zapobiegawczo wycofać całą produkcję, co dla wielu firm byłoby równoznaczne z bankructwem. Jeśli proces jest identyfikowalny, to na podstawie numeru partii, który znajduje się na produkcie końcowym, producent może prześledzić w systemie, kto dostarczył mu zakażone mięso do przetwórstwa, a także gdzie jeszcze trafiła zakażona salmonellą partia produkcyjna.
