Kobieta miesza łyżeczką swoją kawę na stoliku
Dom

Jaka powinna być dobra kawa ziarnista?

Kawa to napój, od którego większość ludzi na całym świecie zaczyna dzień. Zawarta w niej kofeina pobudza i poprawia koncentrację. Jedzono ją już dwa tysiące lat temu w Etiopii, początkowo wraz z masłem i solą. W późniejszym okresie parzono kawę i spożywano jako gorący wywar, aż do czasów współczesnych. Ekspresy do kawy znajdziemy w wielu domach i w prawie każdej firmie. Przerwa na kawę to najprzyjemniejszy moment w trakcie długiego dnia pracy. Równie często serwujemy ten trunek naszym gościom, przy okazji wspólnych spotkań. Jej różne odmiany sprawiają, że poszukujemy tej idealnej, najlepszej kawy ziarnistej, którą wsypiemy do naszego ekspresu do kawy.

Jakie znamy gatunki kawy?

Różne odmiany tej cudownej rośliny sprawiają, że czasami ciężko nam zdecydować. Przybliżmy zatem nieco ten temat. Każdy gatunek pochodzi z innej części świata i rośnie na innej wysokości. Powoduje to, że w efekcie kawa ziarnista różni się kształtem, kolorem, stężeniem kofeiny i co najważniejsze walorami smakowymi! Wyróżniamy trzy główne odmiany. Są nimi:

  • arabika
  • robusta
  • liberica

Kawa arabika jest najbardziej popularną spośród wymienionych kaw. Szacuję się, że stanowi około 70% światowej produkcji. Uprawiana jest w Brazylii, Kolumbii, Indiach, Afryce oraz na Jawie. Uznaje się ją za odmianę najszlachetniejszą, jest łagodna w smaku i ma mniej goryczy. Posiada mniej kofeiny niż robusta, jednak jej smak przekonuje większą część konsumentów.
Kawa robusta pochodzi głównie z Afryki. Posiada więcej kofeiny niż arabika, jednak jej posmak charakteryzuje się większą goryczką. Cieszy się mniejszym zainteresowaniem, co również wpływa na niższą cenę. Mimo wszystko wciąż trafia na smakoszy, którzy uwielbiają tę odmianę.

Kawa liberica tak samo, jak robusta, rośnie zwłaszcza w Afryce. Obecnie jest mało popularna, wręcz uznawana za kolekcjonerską. Jej światowa produkcja to około 2%.
Różne odmiany kawy oferują odmienne odczucia smakowe, a jak się okazuje, jest to główny powód naszego wyboru przy jej zakupie. W takim przypadku musimy zastanowić się, co sami lubimy i jaką odmianą chcielibyśmy częstować innych.

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Pamiętajmy, aby kawę umieścić w suchym i nienasłonecznionym miejscu. Zazwyczaj opakowania, w których jest sprzedawana to idealna przestrzeń do jej przechowywania, gdyż posiada otwór wentylacyjny, który zapewnia ujście gazów powstałych w wyniku jej palenia. Po otwarciu opakowania szczelnie zamykajmy je klipsem, aby nie zwietrzała, tracąc swój aromat.

Jak parzyć wyśmienitą kawę?

Najlepszym sposobem na przygotowanie kawy są ekspresy do kawy. Na rynku istnieje wiele rodzajów tych produktów. Dobre ekspresy do kawy ciśnieniowe cechują się wysokim ciśnieniem, wynoszącym około 15-19 barów. Parametry te wpływają na parzenie kawy w szybkim czasie, a co za tym idzie, tak przygotowana kawa ziarnista smakuje bezkonkurencyjnie. Warto także wyróżnić ekspres do kawy kolbowy. Inaczej niż w przypadku ciśnieniowego, musimy uprzednio sami mielić ziarna kawy i wsypać do kolby ilość, której potrzebujemy. Kawa z takich ekspresów podawana jest także w najlepszych kawiarniach, gdyż barista własnoręcznie przygotowuje dla nas kawę w odpowiednich proporcjach.

Gdzie nabyć dobrą kawę ziarnistą?

Miejscem, w którym zakupimy najwyższej jakości ziarna, jest sklep z kawą. Znajdziesz w nim wyselekcjonowaną ofertę świeżo palonej kawy ziarnistej, a co za tym idzie, nabędziesz produkt najwyższej jakości. W sklepie z kawą pracują pasjonaci, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze twego ulubionego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.